Marka
Marka Tescili, Sınai Mülkiyet Kanunda yer alan tanıma göre “Bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her türlü işarettir”
Bu bağlamda yarattığınız her bir değeri, diğer işletmelerden ayırt etmek ya da taklidini engellemek amacıyla tescil edilmesi önemlidir.
Markalar Kaç Yıl Korunur?
Marka başvuru tarihi itibariyle 10 yıl korunur. 10 Yıl da bir yenileyerek sınırsız süresi uzatılabilir.
-
Marka Tescili için Şirket olması şart mı?
Markalar şahıslar ya da tüzel kişiler adına tescil edilebilir. Bir marka sahibi olmak için Şirket ya da Tüzel kişi olmak şart değildir.
-
Marka Tescilinin Sağladığı Haklar Nelerdir?
Tescilli marka sahibine tekel hakkı kazandırır. Markanın izinsiz kullanımı ya da taklidi gibi durumlarda önleme yetkisi tanır.
Marka Uygunluk Araştırması
Markalar için tescil başvurusu yapılmadan önce başkaları tarafından tescil edilmemiş olması gerekmektedir. Bu Kapsamda başvuru öncesinde markanın faaliyet gösterdiği alanlarda ve ilgili Nice sınıflarında uygunluk araştırması yapılması şarttır. Olası ret kararlarını engellemek adına başvuru öncesi detaylı bir araştırma yapılması ve risklerin değerlendirilmesi para ve zaman kayıplarını engellemek adına oldukça önemlidir.
Tescil Edilebilir Marka Yaratma
2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yurtiçi ve yurtdışı ortalama aylık 15 Bin marka müracaatı yapılmaktadır. Dolayısıyla özgün marka olasılığı her geçen gün azalmaktadır. Bu sebeple olası zaman ve maliyet kayıplarını engellemek adına tescili mümkün markalar için profesyonel destek almak önemlidir.
Marka oluştururken sadece tescili mümkün bir markaya odaklanmak da tek başına doğru sayılmaz. Başarılı bir marka hedefleniyorsa şayet, tescil edilebilirliğin dışında müşteri ile bağ kuran, ürünler ve hizmetler için refleks oluşturabilecek, hedef kitleye ve faaliyet alanına uygun bir ifade bularak markalaşmak daha doğru olacaktır. Çünkü başarılı markalar müşteri ile özel bir bağ oluşturup güven vererek başarı basamaklarını tırmanmaktadır.
Ayrıca, logonuz, markadaki renk kombinasyonu, sloganınız ve tasarım ögeleriniz de bir bütün olarak hedef kitlenize hitap etmekle birlikte ürünlerinizi ve hizmetlerinizi en iyi şekilde ifade etmelidir. Markalar yukarıda belirttiğimiz tüm unsurlarla birlikte bir bütündür.
Bu kapsamda partnerlerimize, misyonuna, vizyonuna, hedef kitlesine uygun, müşterileri ile bağ kuran, hizmetlerini en iyi ifade eden, doğru, yaratıcı ve akıldı kalıcı, tescili mümkün markalar sunuyoruz.
Marka İzleme
Markanızı tescil ettirmek tek başına yeterli değildir. Tescilli markanızın piyasada ve Marka Bültenlerinde takip edilmesi gereklidir. Aylık ortalama 15 bin marka başvurusu yapılmakta ve uygun olanlar iki ay süreyle yayımlanmaktadır. Bu süreçte itiraz edilmezse markalar tescil edilir. Kötü niyetli veya benzer markaların tespiti önemlidir, aksi halde ticari zarar ve itibar kaybı riskiyle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda markaların iptali sadece mahkeme yoluyla mümkündür, ki bu da zaman alıcı ve maliyetlidir. Partnerlerimizin markalarını izleyerek, yayımlanan bültenleri inceleyip benzer markaları tespit ediyor ve gerektiğinde itiraz ederek en kapsamlı korumayı sağlıyoruz.