Patent

Patent Nedir?

Buluş basamağı taşıyan, yeni ve sanayiye uygulanabilir olan bütün teknik gelişmeler patent tescili ile birlikte ürün/yöntem üzerinde tekel olma hakkı sağlar. Böylece başkalarının taklit etmesi ya da başkaları tarafından tescil edilmesi engellenerek patent tescil süresince ürün üzerinde tek söz sahibi olmanıza imkan tanır.

 

 

 

 

 

Patent Kriterleri Nelerdir?

  • Yenilik

Tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan buluşlar yeni olarak kabul edilir.

  • Buluş basamağı

Tekniğin bilinen durumu dikkate alındığında ilgili olduğu teknik alandaki uzmana göre aşikar olmayan buluşun buluş basamağı taşıdığı kabul edilir.

  • Sanayiye uygulanabilirlik

Buluş tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikteyse sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir.

 

Patent Kaç Yıl Korunur?

Yıllık sicil ücretlerini ödemek koşuluyla toplamda 20 yıl korunur. Bu süre sonunda kamuya mal olur.

 

Patent Tescilinin Sağladığı Haklar Nelerdir?

Patent tescili sahibine tekel hakkı kazandırır. Patentinizin izinsiz kullanımı ya da taklidi gibi durumlarda önleme yetkisi tanır. İstenirse lisanslama devretme gibi ticari aksiyonlarda da tek söz sahibi olur.

 

Neler Patentlenir?

  • Kimyasal formüller
  • Yöntemler/prosesler
  • Makineler
  • Elektronikler
  • Gıdalar
  • Aparatlar

 

Patent Tescil Süreci Nasıldır?

Patent tescili öncesinde mutlaka uzman ekibimizle görüşülüp doğru başlangıcın yapılmasını önermekteyiz. Gerekirse buluş yerinde incelenir üzerine detaylıca görüşülür ve uygun strateji belirlenir. Çünkü patent tarifnameleri stratejik metinlerdir. Ve doğru yazılmazsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Başvuruya karar verildiği taktirde, Buluş Bildirim Formu doldurulur, Tarifname takımız hazırlanır, Buluşçunun teyidine sunulur. Teyitle birlikte başvuru işlemi gerçekleştirilir.

 

Patent Tescili Önemi?

Patent tescili, bir buluşun sahibine belirli bir süre boyunca buluşunu kullanma, satma veya başkalarına devretme hakkı tanıyan bir belgedir. Patent tescilinin önemini maddeler halinde inceleyelim;

  • Yasal koruma

Patent tescil sahibine belirli bir süre tekel hakkı tanır ve lisanslama, satma yoluyla gelir elde etme imkanı verir. Yani bir buluşu tescil ettirdiğinizde başkalarının bu buluşu kullanarak haksız kazanç elde etmesini engellersiniz. Ayrıca patent ihlali durumunda yasal yollara başvurma hakkınız olur.

  • Rekabet Avantajı

Patent tescili, buluşun özgünlüğünü korur ve tescil sahibine rekabet avantajı sağlar. Tescilli bir ürün, piyasada rakiplerinden ayrışarak fark yaratır. Bu da, tescil sahibinin piyasada daha güçlü bir konuma ulaşmasına yardımcı olur. Rakiplerin benzer ürün veya süreçleri kullanamaması, tescil sahibine piyasada liderlik etme fırsatı kazandırır. Kısacası, patent tescili, rekabet gücünü artırarak patent sahibinin iş dünyasında öne çıkmasını sağlar.

  • Yatırım ve ticari değer

Patentler, yatırımcılar için önemli bir güvence oluşturur. Tescilli bir patent, yatırımcılar tarafından yenilikçi ve korunabilir olarak değerlendirilir. Bu da, finansman sağlama şansını artırır. Ayrıca, patentler ticari değer taşıyan varlıklardır. Tescil sahibi, patent haklarını lisanslayarak veya satarak ek gelir elde edebilir.

  • Ar-Ge ve Yenilikçilik Teşviki

Patent tescili, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerini teşvik eder. Buluşların patentlenmesi, yenilikçi çalışmalara yatırım yapma isteğini artırır ve teknolojik ilerlemeyi destekler. Firmalar, patent alarak yenilikçi projelerine daha fazla kaynak ayırabilir ve bu projelerden maksimum verimi elde edebilir. Bu da, genel olarak ekonominin ve toplumun gelişimine katkıda bulunur.

Hakkımızda

Giz patent olarak, yenilikçi fikirlerinizi koruma altına almanız için kapsamlı hizmetler sunuyoruz. Uzman ekibimizle, başvurularınızdan tescil süreçlerinize kadar her adımda yanınızdayız. Markanızı, buluşlarınızı ve ticari sırlarınızı koruyarak, işinizi güvenle büyütmenizi sağlıyoruz.

Marka Araştırma!

Oluşturmak istediğiniz markanın uygunluğunu araştırın!

    Tescil Etmek İstediğiniz Sektörleri Seçin!






    Call Now Button